Zegama-Aizkorri bere historiako kartel onenarekin itzuli da - Lasterketak.eus Zegama-Aizkorri bere historiako kartel onenarekin itzuli da - Lasterketak.eus

Zegama-Aizkorri bere historiako kartel onenarekin itzuli da

Bi urte geroago, Zegama-Aizkorri egutegira itzuliko da igande honetan, Golden Trail World Series 2022 lasterketaren inaugurazio proba gisa eta bere historiako kirol kartel onenarekin.

Gizonezkoen artean, Kilian Jornet, Manuel Merillas, Rémi Bonnet, Thibaut Baronian, Davide Magnini edo Aritz Egea bezalako izen propioak nabarmentzen dira.

Emakumezkoen kategorian lehen mailako ikuskizuna izango da: Maude Mathys eta Nienke Brinkman, Oihana Kortazar, Ida Nilsson edo Emelie Forsberg irabazleak eta Sara Alonso bezalako gazteak.

2022ko maiatzaren 25a.- Bi urte igaro dira, zeharkaldi luze bat, baina, azkenean, memoria kolektiboan berriz ere lehen planoan dago irudia: Sancti-Spiritu, ehunka zale, eta hegan eramandako atletak. Bi urte geroago Zegama-Aizkorri itzuli da eta ohore guztiekin egingo du: Golden Trail World Series lasterketaren inaugurazio proba bezala eta bere historiako kirol kartel onena aurkezten duen 21. edizioa ospatuz. Bertan izango dira, maiatzaren 29an, Kilian Jorneten mailako atletak, 9 garaipenekin; Manuel Merillas, Thibaut Baronian, Aritz Egea, Maude Mathys, Nienke Brinkman, Oihana Kortazar, Ida Nilsson edo Emelie Forsberg, besteak beste. Badirudi meteorologiak ere bat egin duela 21. edizio honekin, egun eguzkitsua iragarrita baina tenperatura itogarririk gabe.

Aurten Zegaman 42.195 kilometro eta 5.472 metroko desnibela gainditzeko borrokatuko duten txapeldun handien izen handiak, Aratz mendigunetik eta Aizkorri mendilerrotik (Euskal Autonomia Erkidegoko gailurrik altuenetako lau) mendi erdiko ibilbidean. Kilian Jorneten kasua da, tituluaren betiko defendatzaile gisa (bere palmaresean bederatzi txapel ageri dira) eta hamaika partaidetzatan hamargarren garaipenaren ehizan. Pizgarri gehigarri gisa, Jornetek begi artean Stian Angermund-Viken esku dagoen probaren plusmarka gainditu dezake (3:45:08).

Jorneten bidean Manuel Merillas bezalako atletak jartzen saiatuko dira, lesio batzuk gainditu ondoren Zegamara sasoi onean iristen baita, 2015ean irabazitako podiuma errepikatu edo hobetzeko gogoz. Hori guztia izen propioak ahaztu gabe: Rémi Bonnet suitzarra, 2018an irabazlea; Thibaut Baronian frantziarra, 2019ko Zegaman podiuma egin zuena; Ruy Ueda japoniarra, 2019an Skyunner World Series sariak irabazi zituena eta zazpigarren izan zena 2017ko Zegaman, edo Fréderic Tranchand frantziarra, Zegaman debutatuko duen mundu mailako domina ugariko orientatzailea, bigarren izan zen Sierre Zinal 2020n Jorneten atzetik; edo Davide Magnini italiar gaztea. Igande honetan, halaber, Aritz Egea eta Ben Kimtai, Gorbeian eta Salomon Marató Pirineu lasterketan hirugarrena eta Zegaman parte hartzen duten atleta afrikarren lehen multzoko liderra ere lasterketan arituko dira. Zalantzarik gabe, interes gune askok ikuskizun bikaina iragarri dute zaleentzat igande honetan.

Emakumezko hasiberrien eta irabazle ohien arteko lehia
Emakumezkoetan ere kartela luxuzkoa da: hor izango dira Maude Mathys suitzarraren mailako atletak, besteak beste Sierre Zinal eta Pikes Peak Marathon errekorrak hautsi zituena eta Maite Maioraren 4h34 ’27’ -ko errekorra hausten saiatzeko faborito Nagusia edo Nienke Brinkman herbeheretarra, 2021eko ezusteko handia. Debutarien arteko lehia Zegaman, emozio asko agintzen dituena. Zegamako txapeldun ohiak ere izango dira irteeran: Bi aldiz txapeldun Oihana Kortazar, Ida Nilsson eta Emelie Forsberg, azken hau bigarren amatasunaren ondoren. Halaber, Sara Alonsoren errendimendua ikusteko ikusmina egongo da, Transgrankanariako Maratoian errekorra lortu ondoren, eta FFAA Espainiako Txapelketaren ondoren. Courtney Dauwalter estatubatuarrak ere ez du hitzordua galduko, ultra trail lasterketetan erabateko nagusitasuna lortu baitu, UTMBn lortutako bi garaipenek edo Western Statesen lortutako batek ziurtatzen dutenez; bere espezialitatea ez den distantzia batean probatuko da. Horien guztien artean aipatzekoa da Teresiah Omosa trailean aritutako atleta kenyarra.

Oso sari berezia: Aizkorriko aizkora
1971n, Oñatiko Aloñako Mendi Elkarteak aizkora itxurako postontzia jarri zuen Aizkorriko tontorrean. Kondairak dioenez, Aizkorrin jarritako postontzia, eta Euskal Herriko beste hainbeste menditan, gailurra egin eta txartela uzten zuten pertsonen notario lanak egiten zituen, igoeraren lekukotza sinbolikoa emateko. Aurten, ohiko txapelarekin batera, Zegama-Aizkorri lasterketako irabazleek aizkora horren erreplika pertsonalizatua jasoko dute, probako irabazle guztien izenak inprimatuta eramango dituena eta egun berean 2022ko edizioko txapeldunen izenak emango dituena. Aizkora altzairu herdoilgaitzez eskuz egun dute “Hachas Urnieta” enpresan.

Ostiralean VIII. Zegama Aizkorri Kilometro Bertikalaren txanda izango da
Ostiralean, 16:00etan, Zemaga-Aizkorri Kilometro Bertikalaren zortzigarren edizioa hasiko da, kronometratutako proba, Zegamako geralekua baino kilometro bat lehenago dagoen bidegurutzean hasi eta Iraule gailurrean amaituko dena. Guztira 3.000 metroko ibilbidea, 1.015 metroko desnibel positiboarekin eta 250 parte-hartzailerekin. Igandean, Zegama-Aizkorri lasterketaz gain, XI. Zegama-Aizkorri Junior Traila ospatuko da, 10.4 kilometroko distantziarekin eta 1.016 metroko desnibel metatuarekin.

Iraunkortasunarekiko konpromisoa
Ingurunearekiko eta lurraldearekiko konpromisoa lehentasuna da Zegama-Aizkorrirentzat, eta, zentzu horretan, antolakuntzak hainbat ekimen abian jarri ditu edozein inpaktu minimizatzeko eta, aldi berean, lasterketari balio erantsia sortzeko. Besteak beste, bigarren erabilera bat emango zaie ur botila guztiei, eta Zegamako eskolako haurrentzako boligrafo bihurtuko dituen enpresa batera bidaliko dira. Era berean, aurreko edizioetan bezala, plastikoaren erabilera ahalik eta gehien murrizten da, eta horrek esan nahi du praktikan ez dela erabilera bakarreko plastikozko edalontzirik egongo, baizik eta edalontzi berrerabilgarriak erabiliko direla, publizitate-euskarriak lona mikroperforatuzkoak direla eta ibilbidearen % 98 banderatxo berrerabilgarriekin markatuta dagoela.